Kosten crematie

Steeds meer mensen kiezen voor een crematie in plaats van een begrafenis. Een crematie is met een gemiddelde prijs van 6.000 euro goedkoper dan een begrafenis. Het zijn met name de kosten van de persoonlijke uitvaartwensen die de totaalprijs van de crematie bepalen. Met een passende uitvaartverzekering worden deze kosten echter volledig vergoed.

Basiskosten van een crematie

De kosten van een crematie worden bepaald door de basiskosten, de variabele kosten en de aanvullende kosten. Tot de basiskosten worden de prijzen van de diensten en producten bedoeld die voor iedere crematie gelden. Onder deze kosten vallen bijvoorbeeld de kosten voor het verzorgen van de overledene, de grafkist en de diensten van de uitvaartverzorger. Voor deze diensten en producten wordt 2.000 tot 3.000 euro gerekend.

Tot de basiskosten behoren ook de kosten van de crematie zelf, de technische handeling die in het crematorium plaatsvindt. De crematie kost tussen de 500 en 1.000 euro. Het is mogelijk om alleen voor een crematie te kiezen, zonder afscheidsceremonie en koffietafel. Deze crematies worden vaak in de vroege ochtend uitgevoerd.

Onderdeel Kosten
Diensten van de uitvaartverzorger Diensten van de uitvaartverzorger € 1.250,-
Grafkist Grafkist € 200,- / € 450,-
Laatste verzorging van de overledene Laatste verzorging van de overledene € 150,-
Kosten voor de crematie Kosten voor de crematie € 500,- / € 1.500,-

Variabele kosten

Naast de basiskosten worden er kosten in rekening gebracht voor de diensten en producten die een persoonlijke invulling geven aan de crematie. Zo kunt u kiezen voor speciaal rouwvervoer, rouwkaarten, rouwbloemen, een koffietafel, een uitvaartfotograaf of speciale muziek. Door de persoonlijke uitvaartwensen kan de crematie duurder worden dan gemiddeld. Het zijn echter juist de persoonlijke elementen die de crematie uniek maken waardoor men niet op deze kosten wil besparen.

Ook de locatie en het moment van cremeren zijn van invloed op de prijs. Kiest u voor een crematie in het weekend, dan moet u rekening houden met een weekendtoeslag. Niet alleen het crematorium rekent een hoger bedrag in het weekend, ook de uitvaartverzorger brengt vaak een toeslag in rekening.

Onderdeel Kosten
Overbrengen van overledene naar uitvaartcentrum € 250,-
Opbaren en condoleancebezoek in een uitvaartcentrum € 575,-
Thuis opbaring € 400,-
Rouwauto en 2 volgauto’s € 575,-
Rouwkaarten (75 stuks) en verzendkosten. € 250,-
Afscheidsbijeenkomst van 60 minuten in een aula. € 1.300,-
Een bloemstuk voor op de uitvaartkist. € 150,-
Borrel met hapjes voor 50 personen € 950,-
Een urn Een urn € 75,- / € 500,-
De urn plaatsten in een gedenkmuur De urn plaatsten in een gedenkmuur € 350,-

Aanvullende kosten

Bij een crematie heeft u geen kosten voor grafrechten of een grafsteen. Het is echter goed mogelijk dat u een asbestemming kiest waar wel kosten aan zijn verbonden. U kunt de as uitstrooien in de natuur, maar het is ook mogelijk om dit op een strooiveld te doen. In dat geval kost het uitstrooien 90 euro. Veel mensen bewaren de as van de overledene in een urn. De prijs van een urn loopt uiteen van enkele tientallen tot honderden euro’s. U kunt de urn plaatsen in een urnenmuur. Dit kost gemiddeld 340 euro voor vijf jaar.

Totaal kosten crematie

De kosten van een crematie lopen in Nederland uiteen van 4.000 tot 7.000 euro. Een eenvoudige afscheidsceremonie waarbij nauwelijks wordt afgeweken van de standaardopties is goedkoper dan een uitgebreide uitvaart met veel genodigden. Gemiddeld kost een crematie in totaal 6.000 euro. Er is voor ieder budget een warme, persoonlijke uitvaart te realiseren, zeker wanneer u zich verzekert tegen de kosten van uw crematie.

Cremeren goedkoper dan begraven

Veel mensen vragen zich af waarom een crematie goedkoper is dan een begrafenis. Dit is afhankelijk van verschillende factoren. Ten eerste wordt er bij een crematie vaak gekozen voor een goedkopere grafkist, omdat deze direct samen met het lichaam verbrand zal worden. Daarnaast worden er bij een begrafenis grafkosten in rekening gebracht. Deze grafkosten lopen per gemeente sterk uiteen en kunnen wel oplopen tot duizenden euro’s. Tot slot is het gangbaar om bij een begrafenis te kiezen voor een grafsteen. Een grafsteen kost, afhankelijk van het model en het materiaal, al snel 2.000 euro.

De kosten van uw crematie

Uw persoonlijke crematiekosten zijn afhankelijk van uw wensen en in welke gemeente u woont. Met de uitvaartcalculator kunt u precies berekenen hoeveel uw uitvaart zal kosten. Dit is handig om te bepalen hoeveel geld u beschikbaar moet hebben op het moment van overlijden, zodat uw nabestaanden niet met de kosten van uw crematie geconfronteerd worden. Houd er rekening mee dat de kosten van een crematie in de toekomst zullen stijgen. Met een uitvaartverzekering kunt u uw nabestaanden deze financiële zorg direct uit handen nemen.

Besparen op de crematiekosten

Een crematie kost meer dan de meeste mensen verwachten. Het is echter mogelijk om te besparen op de crematiekosten zonder afbreuk te doen aan het karakter en de kwaliteit van de afscheidsceremonie. Zo kunt u ervoor kiezen om veel taken door de nabestaanden uit te laten voeren. Familieleden en vrienden vinden het vaak juist fijn dat zij praktische taken op zich kunnen nemen. Zo kunnen zij ingezet worden om de grafkist te dragen, het rouwarrangement samen te stellen of de koffietafel te verzorgen.

Sobere kist of lijkwade

Eén van de duurste elementen van een crematie is de grafkist. U kunt op deze kosten besparen door te kiezen voor een goedkopere grafkist of een lijkwade. Ook de goedkopere grafkisten zien er kwalitatief goed uit. Bovendien is de kist slechts een tijdelijk omhulsel dat enkel dienst doet tot aan de crematie.

Alleen betalen voor diensten en producten die u gebruikt

Het is niet noodzakelijk om gebruik te maken van alle aangeboden diensten en producten. Zo kunt u ervoor kiezen om met de eigen auto te gaan en niet kiezen voor volgauto’s. Ook de rouwbrieven kunt u zelf vervaardigen of u kunt kiezen voor een digitale rouwkaart. Bloemen bent u niet verplicht af te nemen van een bloemist, u kunt ook een mooi boeket uit de eigen tuin samenstellen.

Crematie vergoed vanuit de uitvaartverzekering

Indien u niet voldoende geld beschikbaar heeft voor uw crematie, is het verstandig om te kiezen voor een uitvaartverzekering. Met een natura uitvaartverzekering wordt vanuit een pakket van diensten en producten uw volledige crematie vergoed. Voor keuzes buiten het pakket kan een extra geldbedrag verzekerd worden.

De kapitaal uitvaartverzekering stelt een bedrag aan uw nabestaanden beschikbaar waarmee uw crematie gefinancierd kan worden. Het is belangrijk dat het verzekerde bedrag afdoende is om deze kosten te dragen. Met de uitvaartcalculator kunt u precies de kosten van uw crematie berekenen. Zo weet u zeker dat er voldoende geld beschikbaar is wanneer de tijd daar is.

Uitvaartverzekeringen vergelijken

U vindt een passende uitvaartverzekering door verschillende uitvaartverzekeringen met elkaar te vergelijken. Door te vergelijken op de dekking, de prijs en de voorwaarden weet u zeker dat u een uitvaartverzekering afsluit die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Een uitvaartverzekering maakt een crematie voor iedereen betaalbaar.