Kosten uitvaart berekenen

Hoe berekent u de kosten voor een uitvaart?

Als u een uitvaartverzekering wilt afsluiten, is het zinvol om goed na te denken over uw uitvaart. Uw uitvaartwensen zijn namelijk van invloed op de maandpremie die u betaalt. Wat kost een begrafenis of crematie ongeveer? En hoe kunt u de uitvaartkosten berekenen, zodat u een geschikte uitvaartverzekering vindt?

Een gemiddelde uitvaart kost ongeveer tussen de 7500 en 10.000 euro. Een uitvaart van 7000 euro is redelijk sober en een uitvaart van 10.000 euro of meer is luxer. De uitvaartkosten zijn opgebouwd uit de basiskosten en uw uitvaartwensen.

De basiskosten

Bij het regelen van de uitvaart heeft u altijd te maken met basiskosten. Dit zijn de standaardkosten die gemaakt worden voor het regelen van de uitvaart. De basiskosten liggen gemiddeld tussen de 2500 en 3000 euro. Hieronder vallen uitvaartdiensten- en producten als:

  • Het vervoeren van de overledene
  • De laatste verzorging van de overledene
  • Het opbaren van de overledene
  • De rouwauto
  • Het afhandelen van administratieve zaken

Begraven of cremeren

Naast de standaard basiskosten zijn uw uitvaartwensen ook van grote invloed op de uitvaartkosten. Zo maakt het bijvoorbeeld een groot verschil of u begraven of gecremeerd wilt worden. Het is verstandig om uw keuze in uw achterhoofd te houden als u een uitvaartverzekering afsluit. Begraven of cremeren is namelijk een grote kostenpost van een uitvaart.

Begraven

Begraven kost altijd meer dan cremeren. Dit komt, omdat u dan te maken hebt met grafkosten. Een particulier graf met een minimale looptijd van 20 jaar kost gemiddeld 2000 euro. De grafkosten variëren echter per gemeente. Bij sommige gemeentes liggen de kosten op 1000 euro en bij andere gemeentes weer op 2500 euro. Voordat u een uitvaartverzekering kiest en afsluit, is het dan ook verstandig om uit te zoeken wat de grafkosten zijn in de gemeente waar u begraven wilt worden. Bovenop de grafkosten dient u ook rekening te houden met de kosten voor een gedenksteen op uw graf.

Cremeren

Cremeren is veel goedkoper dan begraven. Voor een crematie betaalt u de helft minder dan voor een begrafenis. Dit komt, omdat bij cremeren de kosten voor een grafsteen en de grafrechten wegvallen. Cremeren kost ongeveer 1100 euro. Het verstrooien van de as op een strooiveld of over zee kost ongeveer 75 euro. Nabestaanden kunnen er ook voor kiezen om de as te laten bijzetten in een urn. Dit kan in een columbarium bij het crematorium. Deze muur bevat tal van nissen die een urn en een naamplaat bevatten. De kosten hiervan zijn rond de 500 euro voor een periode van 5 jaar.

De kist en de overige kosten

De basiskosten en de prijs voor begraven of cremeren, bepalen de helft van de totale uitvaartkosten. De andere helft van de kosten wordt bepaald door de prijs van de kist en de overige uitvaartdiensten.

De prijs van een standaardkist ligt tussen de 600 en 800 euro. Een luxere kist kost al snel meer dan 1000 euro. U kunt ook kiezen voor een persoonlijk ontworpen kist, welke vaak enkele duizenden euro’s kost.

De overige uitvaartkosten

De overige uitvaartkosten zijn bijvoorbeeld de koffietafel na de uitvaart, de kistdragers, de rouwkaarten, bloemen, een rouwadvertentie en dankbetuigingen. De totale kosten van deze uitvaartdiensten liggen rond de 2000 euro. Natuurlijk zijn de overige kosten ook weer afhankelijk van uw uitvaartwensen. Het kan zijn dat u een uitgebreidere koffietafel wenst of dat u bepaalde bloemen wilt op uw uitvaart. In dat geval ligt de prijs natuurlijk iets hoger.

Specifieke wensen

Heeft u of hebben uw nabestaanden specifieke wensen voor de uitvaart? Dan kost dit vaak meer geld. Zo is een begrafenis of crematie op zaterdag duurder dan door de week. De toeslag ligt rond de 300 euro. Ook als u een langere dienst wilt dan een half uur of een uur, betaalt u meer.

De uitvaartkosten lopen al snel op tot duizenden euro’s. Het loont dus zeker om een passende uitvaartverzekering af te sluiten. Dit kunt u het beste op jonge leeftijd doen, omdat u dan een lagere premie betaalt. Hoe jonger u bent, hoe minder premie u betaalt. De uitvaartverzekeraar loopt dan namelijk minder risico dat u snel overlijdt.

Sparen of verzekeren?

Als het mogelijk is, kunt u het bedrag voor de uitvaart ook bij elkaar sparen. Echter, uw nabestaanden lopen dan het risico dat er niet genoeg geld beschikbaar is voor de uitvaart. U kunt immers vroegtijdig overlijden. Bovendien stijgen de uitvaartkosten ieder jaar. Het gespaarde bedrag kan dus te laag zijn om de uitvaart te bekostigen.

Verder is het ook goed mogelijk dat u wel genoeg geld hebt gespaard, maar dat uw nabestaanden niet direct bij het spaargeld kunnen. Als iemand overlijdt, blokkeert de bank namelijk de rekening van de overleden persoon. De nabestaanden moeten de uitvaart dan eerst zelf betalen, voordat het spaargeld toch vrijkomt.

Om uw nabestaanden financieel niet te belasten, is het afsluiten van een uitvaartverzekering dus verstandig. Bovendien bent u er dan zeker van dat uw uitvaart volgens uw wensen wordt uitgevoerd.

Hoe berekent u de uitvaartkosten?

Heeft u uw uitvaartwensen in kaart gebracht? Dan kunt u de totale uitvaartkosten eenvoudig berekenen. Hierbij hoeft u de bedragen niet zelf bij elkaar op te tellen. Voor het berekenen van de uitvaartkosten kunt u gebruikmaken van onze handige uitvaartcalculator. Hiermee krijgt u in een paar muisklikken een globaal inzicht in kosten. Voordat de calculator de kosten berekent, selecteert u uw uitvaartwensen. Vervolgens krijgt u direct alle uitvaartkosten op een rij. Dankzij dit handige overzicht kunt u makkelijker op zoek gaan naar een passende uitvaartverzekering.

Uitvaartverzekeringen vergelijken

Onder de totale kosten ziet u een overzicht van passende uitvaartverzekeringen. Dit zijn verzekeringen die perfect aansluiten op uw uitvaartwensen. Vergelijk deze verzekeringen met elkaar en maak uw keuze. Op UitvaartverzekeringExpert.nl sluit u binnen enkele minuten online de uitvaartverzekering van uw keuze af. Snel, makkelijk en voordelig.