Kosten begrafenis

In 2019 kost een begrafenis gemiddeld 8.000 euro. De kosten van uw begrafenis zijn afhankelijk van uw persoonlijke uitvaartwensen. De begrafeniskosten zullen in de toekomst zeker stijgen. Met een passende uitvaartverzekering weet u zeker dat de kosten van uw begrafenis ook in de toekomst volledig worden vergoed.

De basiskosten van een begrafenis

Bij een begrafenis worden in ieder geval een aantal basiselementen in rekening gebracht. Deze zogenaamde basiskosten bestaan onder andere uit de laatste verzorging van de overledene, de aanschaf van een grafkist en de diensten van de uitvaartverzorger. Gemiddeld komen de basiskosten uit op 1.500 tot 2.500 euro wanneer u kiest voor de standaardopties.

Onderdeel Kosten
Diensten van de uitvaartverzorger Diensten van de uitvaartverzorger € 1.250,-
Grafkist Grafkist € 200,- / € 450,-
Laatste verzorging van de overledene Laatste verzorging van de overledene € 150,-

De overige kosten van een begrafenis

Naast de basiselementen kunt u kiezen voor een aantal extra opties. Zo heeft u de keuze tussen een thuisopbaring en opbaring in een uitvaartcentrum. Steeds meer mensen kiezen voor een thuisopbaring zodat zij in de eigen omgeving afscheid kunnen nemen van hun dierbare. Ook wat betreft het rouwvervoer heeft u keuze uit een breed scala van voertuigen naast de standaard rouwauto. Uw keuzes zijn van invloed op de overige begrafeniskosten.

Onderdeel Kosten
Overbrengen van overledene naar uitvaartcentrum € 250,-
Opbaren en condoleancebezoek in een uitvaartcentrum € 575,-
Thuis opbaring € 400,-
Rouwauto en 2 volgauto’s € 575,-
Rouwkaarten (75 stuks) en verzendkosten. € 250,-
Afscheidsbijeenkomst van 60 minuten in een aula. € 1.300,-
Een bloemstuk voor op de uitvaartkist. € 150,-
Borrel met hapjes voor 50 personen € 950,-
Grafkosten algemeen graf € 1.350,-
Gemiddeld grafmonument € 2.500,-

Begraven duurder dan cremeren

Over het algemeen is een begrafenis duurder dan een crematie. Ten eerste wordt bij een begrafenis vaak voor een duurdere kist gekozen. Bovendien zijn er bij een begrafenis dragers nodig om de kist naar de laatste rustplaats te brengen. Deze taak kan door vrienden en familieleden op zich genomen worden, maar vaak worden er ook professionele dragers aangesteld. Tot slot kent een begrafenis ook grafkosten die per gemeente sterk uiteen kunnen lopen.

De grafkosten

grafkosten

Om iemand te kunnen begraven worden grafkosten in rekening gebracht. Deze kosten bestaan uit de kosten voor het delven van het graf, de grafrechten en de grafsteen. De grafrechten worden in de meeste gevallen voor een periode van twintig jaar betaald. De kosten hiervan lopen sterk uiteen, gemeentes vragen tussen de 450 en 7.000 euro voor de grafrechten van een particulier graf. Gemiddeld bedragen de grafkosten inclusief een grafsteen circa 3.000 euro.

Kosten grafsteen

De kosten van de grafsteen zijn sterk afhankelijk van uw keuze. De prijs wordt bepaald door het model, de grootte, de hoeveelheid tekst en het materiaal. Een grafsteen uit de standaardcollectie is goedkoper dan een in opdracht gemaakte steen. Ook de arbeidstijd voor het plaatsen van de tekst en eventuele afbeeldingen wordt in rekening gebracht. Naast de kosten voor de grafsteen worden er ook kosten in rekening gebracht voor het plaatsen van de steen. Gemiddeld kost een grafsteen 2.000 euro.

Kosten natuurbegrafenis

Steeds meer mensen kiezen voor een begrafenis in de natuur. Niet alleen de locatie speelt daarbij een rol, een natuurgraf is ook veel goedkoper dan een particulier graf op een gemeentelijke begraafplaats. Een natuurbegrafenis kost gemiddeld 4.000 euro.

Variabele begrafeniskosten

Naast de standaardelementen van een begrafenis kunnen er producten en diensten in rekening gebracht worden waarbij uw persoonlijke wensen van invloed zijn op de prijs. Zo kunt u kiezen voor een traditionele rouwkaart en rouwadvertentie, maar u kunt ook kiezen voor een digitale rouwbrief. Bovendien zijn er kosten verbonden aan optionele elementen als rouwbloemen, uitvaartfotografie en een koffietafel na afloop van de afscheidsceremonie.

Totaalkosten begrafenis

Een begrafenis kost afhankelijk van de keuzes die u maakt tussen de 7.000 en de 10.000 euro met een gemiddelde van 8.000 euro. Wilt u weten hoeveel uw begrafenis kost? U berekent uw uitvaartkosten eenvoudig met de uitvaartcalculator aan de hand van uw persoonlijke uitvaartwensen.

Vergoeding vanuit de begrafenisverzekering

Een natura uitvaartverzekering vergoedt producten en diensten vanuit een standaardpakket. In de polis worden deze elementen gedetailleerd omschreven. Uitvaartverzekeraars bieden verschillende pakketten aan, vergelijk verschillende aanbieders om een uitvaartverzekering te kiezen die past bij uw persoonlijke uitvaartwensen.

Bij een kapitaal uitvaartverzekering wordt een geldbedrag uitgekeerd om de uitvaartkosten te betalen. Met de uitvaartcalculator kunt u aan de hand van uw persoonlijke uitvaartwensen precies de gewenste hoogte van het verzekeringsbedrag bepalen.