Begrafenis

Bij het regelen van een begrafenis komt veel kijken. En dat terwijl uw hoofd daar eigenlijk helemaal niet naar staat. Toch is het belangrijk om de begrafenis met behulp van de uitvaartverzorger samen te stellen zodat uw dierbare een persoonlijke en unieke uitvaart krijgt. Hoe gaat een begrafenis precies in zijn werk?

Voorafgaand aan de begrafenis

Nadat de huisarts een officiële verklaring heeft afgegeven dat uw dierbare is overleden, neemt u contact op met de uitvaartverzorger. De uitvaartverzorger kan u veel regelwerk uit handen nemen. Zo hoeft u bijvoorbeeld niet zelf naar het gemeentehuis om aangifte van overlijden te doen. Bovendien zorgt de uitvaartverzorger voor de laatste verzorging van uw dierbare en de opbaring. Samen met de uitvaartverzorger kunt u vervolgens de rouwkaart samenstellen en invulling geven aan de afscheidsdienst. De uitvaartverzorger helpt u ook bij het kiezen van een grafkist, de bloemen en andere specifieke elementen.

Tijd tussen overlijden en de begrafenis

Het is wettelijk bepaald dat er minstens 36 uur tussen een overlijden en de begrafenis moet zitten. Deze periode duur maximaal 6 werkdagen. U moet als nabestaande dus in een korte tijd veel beslissingen nemen. Met de hulp van familieleden, vrienden en de uitvaartverzorger lukt het vrijwel altijd om binnen dit tijdsbestek een unieke uitvaart te realiseren. Als de overledene de uitvaartwensen op papier heeft gezet, maakt dit het maken van keuzes een stuk eenvoudiger.

De begrafenis

Iedere begrafenis is uniek, toch zijn er een aantal basiselementen die bij iedere begrafenis terugkomen:

  1. De afscheidsdienst
  2. De rouwstoet naar het graf
  3. Ritueel aan het graf
  4. De daling van de kist
  5. De laatste groet
  6. Condoleance en koffietafel

Afscheidsdienst Afscheidsdienst

De afscheidsdienst vindt meestal plaats in een kerk, de aula van een uitvaartcentrum of op een andere locatie naar keuze. De invulling van de afscheidsdienst wordt grotendeels bepaald door de uitvaartwensen van de overledene en de wensen van de nabestaanden. Door middel van beeld en geluid krijgt iedere begrafenis een uniek karakter. Ook de sprekers of de voorganger kunnen een persoonlijke stempel drukken op de afscheidsdienst.

Rouwstoet De rouwstoet

Na afloop van de afscheidsdienst vertrekken de genodigden naar de begraafplaats. Dit gebeurt meestal per auto, maar kan ook lopend gebeuren. De kist wordt op een baar of in een rouwauto vervoerd en de rouwstoet volgt op gepaste snelheid. De rouwstoet is te herkennen aan de rouwvaantjes die aan de auto’s zijn bevestigd.

Ritueel aan het graf Ritueel aan het graf

Op de begraafplaats volgt een ritueel aan het graf. De genodigden en de familieleden staan rondom het graf terwijl de laatste woorden worden gesproken. Eventueel wordt er nog gezongen en gebeden. Met een laatste ritueel wordt afscheid genomen van de overledene.

De daling van de kist De daling van de kist

U kunt er voor kiezen de kist te laten dalen, of dit op een later tijdstip plaats te laten vinden. Sommige mensen vinden het een essentieel onderdeel van de begrafenis, anderen vinden het dalen van de kist een te emotioneel beladen moment.

De laatste groet De laatste groet

Met een laatste groet nemen de genodigden definitief afscheid van de overledene. Dit kan gepaard gaan met een ritueel, zoals het werpen van een handje zand op de kist of het strooien van bloemen. De naaste familie verlaat de begraafplaats als laatste.

Condoleance en koffietafel Condoleance en koffietafel

Na de begrafenis heeft u de gelegenheid om de familie te condoleren. Vervolgens kunt u deelnemen aan de koffietafel waarbij traditioneel koffie en cake worden geserveerd. Tegenwoordig behoort een uitgebreide catering echter ook tot de mogelijkheden. Dit is het moment waarop vaak mooie herinneringen aan de overledene worden opgehaald.

Algemeen of particulier graf

Algemeengraf

Bij het regelen van een begrafenis, moeten er ook praktische beslissingen genomen worden. Zo zult u moeten kiezen tussen een algemeen en een particulier graf.

Een algemeen graf

Een algemeen graf is een graf dat u krijgt toegewezen door de beheerder. Een algemeen graf deelt u met twee andere personen. U heeft geen inspraak over de personen die bij u worden begraven. Ook bij een algemeen graf moeten er grafrechten worden betaald.

Een particulier graf

Bij een particulier graf kunt u vaak zelf de locatie kiezen en wordt u individueel begraven, tenzij u kiest voor een dubbelgraf. In een dubbelgraf kunt u bijvoorbeeld samen met uw partner of uw kind begraven worden. Voor een particulier graf dient u grafrechten te kopen. Na afloop kan deze periode tegen betaling worden verlengd.

Daarnaast kunt u kiezen uit verschillende soorten graven:

  • Een zandgraf
  • Een natuurgraf
  • Een keldergraf

Grafsteen

GrafsteenWanneer u kiest voor een begrafenis, dient u ook een grafsteen aan te schaffen. Ongeveer twee maanden na de begrafenis wordt de grafsteen geplaatst. Grafstenen zijn te verkrijgen in verschillende soorten en maten. De prijs van de steen is afhankelijk van het materiaal, de grootte, het model en hoeveel tijd het kost om de steen te personaliseren. Daarnaast worden er kosten gerekend voor de plaatsing van de grafsteen. Een grafsteen uit een standaardcollectie is over het algemeen goedkoper dan een grafsteen die in opdracht gemaakt is. Een grafsteen kost enkele honderden tot duizenden euro’s.

Grafsteenverzekering

Veel mensen denken dat met een grafsteenverzekering de aanschafkosten van een grafsteen vergoed worden. Dit is echter niet het geval. Met een grafsteenverzekering kunt u zich verzekeren tegen schade aan of diefstal van de steen of andere herdenkingsmonumenten. De aanschaf van een grafsteen wordt in sommige gevallen wel vergoed door de natura uitvaartverzekering. Wanneer u een kapitaal uitvaartverzekering afsluit, kunnen de kosten mogelijk vanuit het verzekerde bedrag worden gefinancierd.

Begrafeniskosten

Een gemiddelde begrafenis kost in 2019 zo’n 8.000 euro. Deze kosten bestaan uit basiskosten en variabele kosten. De basiskosten zijn de kosten voor de verplichte aspecten van een begrafenis, zoals het aanstellen van een begrafenisondernemer, de diensten die u van hem afneemt en de producten zoals een grafkist. Daarnaast zijn er grafkosten, deze bestaan uit het delven van het graf en de grafrechten. Deze kosten verschillen per gemeente. Tot slot zijn er variabele kosten die voortkomen uit de persoonlijke uitvaartwensen.

Kosten persoonlijke uitvaartwensen

Uw persoonlijke uitvaartwensen zijn van invloed op de prijs van de begrafenis. Zo is een algemeen graf goedkoper dan een particulier graf. Een natuurbegrafenis is ook goedkoper dan een begrafenis op een reguliere begraafplaats. Bovendien kosten alle keuzes buiten het standaardpakket extra geld. Zo betaalt u meer voor een uitgebreide koffietafel, dan voor een eenvoudige kop koffie met cake. Ook de keuze voor een luxe grafkist kan de prijs van een begrafenis snel doen stijgen. Aan de andere kant kunt u met persoonlijke keuzes ook geld besparen, bijvoorbeeld door veel taken aan de familie te geven in plaats van professionals.

Begrafeniskosten vergoed door uitvaartverzekering

Met een natura uitvaartverzekering weet u zeker dat uw begrafenis volledig wordt vergoed. Voor keuzes buiten het standaardpakket kan een extra bedrag verzekerd worden zodat de nabestaanden daar geen rekening voor krijgen. Met een kapitaal uitvaartverzekering kan een begrafenis ter waarde van het verzekeringsbedrag worden georganiseerd. Bereken van tevoren met de uitvaartcalculator hoeveel uw begrafenis straks precies gaat kosten zodat u weet welke geldsom u moet verzekeren.

Uw begrafenis goed geregeld

Wilt u nu al uw begrafenis regelen zodat uw nabestaanden zich geen zorgen hoeven te maken over de organisatie en de financiering? Zet dan vandaag nog uw uitvaartwensen op papier en sluit een goede uitvaartverzekering af. Dan weet u zeker dat uw nabestaanden zich volledig kunnen richt op wat echt belangrijk is wanneer uw tijd is gekomen: afscheid nemen van hun dierbare.