Balsemen
Balsemen is een moderne methode waarbij het lichaam van een overleden persoon voor langere tijd wordt geconserveerd. Dit is vanaf een aantal dagen na het overlijden tot maximaal 21 dagen. Lichte balseming van overledenen is toegestaan in Nederland. Het lichaam blijft dan ongeveer anderhalve week in een goede conditie.
Bij balsemen wordt een conserverende vloeistof met formaldehyde in het lichaam toegediend. Het doel hiervan is om het natuurlijke ontbindingsproces door de inwendige bacteriën uit te stellen. Op deze manier kan het lichaam van de overleden dierbare voor een langere tijd worden geconserveerd.
Traditionele en lichte balseming
Een lichaam kan voor een korte of lange tijd worden geconserveerd. Dit hangt weer af van de concentratie van de vloeistof. Er zijn twee vormen van balseming. Dit zijn een traditionele en een lichte balseming (thanatopraxie).
Traditionele balseming
Bij traditionele balseming wordt er gebruikgemaakt van een hoge concentratie formaldehyde. Deze vorm van balseming wordt alleen toegepast bij hoge uitzondering. Dit kan bijvoorbeeld als het lichaam van de overleden persoon ter beschikking wordt gesteld aan de wetenschap of als de uitvaart een lange tijd wordt uitgesteld.
Lichte balseming (thanatopraxie)
Lichte balseming is toegestaan volgens de Wet op de Lijkbezorging. Bij thanatopraxie is de concentratie formaldehyde laag. Bij thanatopraxie blijft het lichaam gemiddeld tien dagen in een goede conditie.
Waarom kiezen voor lichte balseming?
Een voordeel van lichte balseming is dat er bij thuisopbaring geen koeling nodig is. Verder voelt de overledene ook niet stijf en koud aan. Bovendien krijgt de overledene zijn eigen natuurlijke kleur terug en verdwijnen eventuele blauwe plekken. Het lichaam blijft langer mooi, iets dat helpt om de mooie herinneringen in stand te houden.
Specialistisch en secuur werk
Thanatopraxie is zeer specialistisch en secuur werk. Het mag alleen worden uitgevoerd door een gediplomeerde professional met kennis over het menselijk lichaam.