Lijkwade
Een lijkwade is een duurzaam alternatief voor de grafkist. In tegenstelling tot vroeger is het niet langer verplicht om te worden begraven of gecremeerd in een kist. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een lijkwade; er zijn verschillende varianten beschikbaar. Bovendien worden de kosten van een lijkwade vergoed vanuit de uitvaartverzekering.
De lijkwade
Een lijkwade is een doek van enkele meters lang waarin de overledene gewikkeld wordt. Lijkwades zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, maten en kleuren. Net als bij een grafkist kunt u een lijkwade zo duur maken als u zelf wilt. Een lijkwade kost minimaal 275 euro. Het is ook mogelijk om zelf een lijkwade te maken.
Copyright: uitvaartverzorgingkramer.nl
Het materiaal van de lijkwade
De lijkwade wordt gemaakt van een natuurlijk materiaal dat makkelijk wordt afgebroken nadat de overledene begraven is. Dit maakt de lijkwade een duurzaam alternatief voor de grafkist; een kist zorgt meestal voor een verstoring van de bodem. Ook bij een crematie is een lijkwade een duurzame keuze. Er zijn verschillende materialen waar u uit kunt kiezen:
- Katoen
- Wol
- Linnen
- Zijde
Soort lijkwades
Er zijn diverse soorten lijkwades in verschillende prijsklassen. Naast de goedkoopste lijkwades van rond de 300 euro, zijn er ook lijkwades beschikbaar van zeer exclusieve materialen die meer dan 1000 euro kosten. U kunt kiezen tussen dik en dun materiaal, lijkwades van zacht of juist grove stof en in verschillende maten en kleuren. De keuze die u maakt is heel persoonlijk en afhankelijk van uw voorkeuren en budget.
Wikkelmethodes
Het omhullen van het lichaam van de overledene met een lijkwade is een taak die de nabestaanden kunnen verrichten. Het is echter ook mogelijk om dit door de uitvaartverzorger te laten doen. Lijkwades worden al eeuwen lang gebruikt om overledenen mee te omhullen voordat zij naar de laatste rustplaats worden gebracht. Er zijn in de loop der tijd dan ook diverse methodes ontwikkeld om de lijkwade aan te brengen:
- Omhullen
- Omwikkelen
- Dichtbinden
- Dichtrijgen
- Dichtvouwen
Opbaren
De letterlijke betekenis van opbaring is ‘het op een baar leggen’ van iemand die is overleden. Iemand wordt na het overlijden voor de laatste keer verzorgd. Dit wordt afleggen genoemd. Hierna wordt de overleden dierbare een aantal dagen opgebaard. De opbaring kan thuis of in het uitvaartcentrum gebeuren.
Voor de nabestaanden is het opbaren een emotionele gebeurtenis waarbij ze afscheid kunnen nemen van de overleden dierbare. Er zijn mensen die het eng vinden, omdat ze nog nooit een dode persoon hebben gezien. Echter, opbaring is helemaal niet eng. Het is eigenlijk een zeer liefdevolle gebeurtenis.
Een dierbare die is overleden, wordt vier tot vijf dagen opgebaard. Daarna vindt de uitvaart plaats. Gedurende de periode van opbaring kunnen familie en vrienden afscheid nemen. Iets dat erg zinvol is in het rouwproces.
Opbaren in een lijkwade
Wanneer u kiest voor een lijkwade, is de reguliere opbaring in een kist niet mogelijk. Er wordt daarom gekozen voor een opbaarplank. De overledene wordt in de lijkwade gewikkeld en op de speciale plank geplaatst. De overledene blijft op deze wijze opgebaard tot na de afscheidsceremonie de begrafenis of crematie plaatsvindt. De overledene wordt in de lijkwade, zonder kist, begraven of gecremeerd.
Lijkwade aanschaffen
U kunt de lijkwade kopen via de uitvaartverzorger, maar het is ook mogelijk om deze online te bestellen. Sommige mensen kiezen voor een persoonlijke lijkwade op maat. In dat geval wordt de lijkwade volledig volgens de wens van de overledene of de nabestaanden gemaakt. Er kan dan bijvoorbeeld gekozen worden voor een specifieke stof, logo en/of afbeelding. Zo worden er weleens lijkwades gemaakt met het logo van een favoriete voetbalclub.
Er is veel mogelijk wanneer het gaat om het ontwerpen van persoonlijke lijkwades. Aan een persoonlijke lijkwade zijn vanwege het unieke karakter hogere kosten verbonden.
Zelf een lijkwade maken
Het is ook mogelijk om uw eigen lijkwade of de lijkwade voor uw dierbare te maken. Het enige wat u nodig heeft is een stuk stof van 2 á 3 meter. Het belangrijkste aandachtspunt bij het maken van een lijkwade is de kwaliteit van de stof. Ten eerste moet de lijkwade gemaakt worden van natuurlijk afbreekbaar materiaal. De lijkwade moet uit twee lagen stof bestaan, aangezien een overledene na verloop van tijd vocht verliest. Op internet zijn diverse patronen en tutorials voor het maken van een lijkwade beschikbaar.
Lijkwade maken als onderdeel van rouwproces
Naast het feit dat u met het maken van de lijkwade veel geld bespaart, heeft het vervaardigen ervan ook een positief effect op uw rouwproces. Terwijl u bezig bent met deze praktische klus, spreekt u ook uw emotionele vermogens aan. Door het zelf maken van uw lijkwade of de lijkwade van uw dierbare, begint u ook met het afscheid nemen van het leven of van uw dierbare. Dit is een proces van loslaten in liefde.
Vergoeding lijkwade vanuit de uitvaartverzekering
De aanschafkosten van een lijkwade worden vergoed vanuit de uitvaartverzekering:
- Natura uitvaartverzekering: volledige vergoeding bij keuze binnen pakket
- Kapitaal uitvaartverzekering: volledige vergoeding en vrijheid bij het kiezen van een lijkwade
- Combinatie uitvaartverzekering: volledige vergoeding bij keuze binnen pakket, geldsom beschikbaar voor keuze buiten pakket
Wanneer u een natura uitvaartverzekering heeft, kunnen uw nabestaanden kiezen uit verschillende lijkwades binnen het door u bepaalde pakket van diensten en producten. Bij een kapitaal uitvaartverzekering hebben de nabestaanden de volledige vrijheid bij het kiezen van een lijkwade. De combinatie uitvaartverzekering vergoedt de lijkwade vanuit het standaard pakket. Een keuze buiten het pakket kan worden betaald vanuit de geldsom die door deze verzekering wordt uitgekeerd.